Synagogen Noord en Oost Nederland
Syneon is een samenwerkingsverband in Noord- en Oost-Nederland van organisaties die zich bezighouden met activiteiten op Joods religieus en cultureel gebied.
Hoewel de betrokken organisaties sterk van elkaar verschillen qua omvang, capaciteit en ambitie, hebben ze allemaal één ding gemeen: het vergroten van kennis over en begrip van Joods cultureel erfgoed.
Het samenwerkingsverband is opgericht in 2009, op initiatief van de Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen en de Stichting Synagoge Enschede. Het doel van het netwerk is uitwisseling van ervaringen. Eenmaal per jaar komen vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties bij elkaar om te overleggen over zaken van gemeenschappelijk belang. Tijdens die bijeenkomsten wordt als regel een thema besproken waarvoor een expert uit het veld wordt uitgenodigd. Op deze manier wordt de kennis van de vrijwilligers die bij de verschillende organisaties betrokken zijn vergroot.
Daarnaast wordt gedurende het gehele jaar langs digitale weg informatie uitgewisseld. De aangesloten organisaties sturen elkaar nieuwsbrieven en uitnodigingen voor hun activiteiten.
Ook worden er lijsten opgesteld van sprekers, concerten, cursussen, exposities enzovoorts. De organisaties kunnen door deze lijsten te gebruiken geschikte activiteiten vinden voor in de eigen synagoge. In regionale clusters worden ook gezamenlijke activiteiten ontwikkeld.
‘Het Syneon-overleg geeft ons als kleine synagoge veel aanknopingspunten. Het is prettig om de goede en slechte ervaringen van collega’s te horen. Het voorkomt dat wij in dezelfde val trappen en zorgt ervoor dat we het wiel niet telkens opnieuw hoeven uit te vinden.’ (Deelnemer Syneon).
Het Syneon-overleg staat open voor elke organisatie in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland die zich bezighoudt met Joods cultureel erfgoed. Wilt u meer informatie over Syneon of wilt u zich met uw organisatie aansluiten? Dan kunt u contact opnemen met Wim Mak (Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge). Hij is bereikbaar via wimmak@planet.nl.